Mölndals torg

The inspiration comes from the name Mölndal (Mjölnardalen) and is expressed in a cohesive granite floor divided into fields, linked to the grain field of the time. The fields have become carpets in selected places to give a cozy feel to the Mölndalsborn’s own living room. The floor and its fields tell the story of the old and new Mölndal. The floor consists of granite stones in various shades, sizes and patterns. In the middle of the square, the paving is more detailed with blasted patterns in the stone. MARELD and artist Åsa Maria Bengtsson have worked closely in the design of the square.

A new pavilion building containing a café and a public toilet helps to create spaciousness in the square. The pavilion’s glazed design means that there is no front or back, which creates security and flexibility. In a diagonal across the square there are art sculptures in the form of different carpets, these become exciting elements that arouse curiosity and spontaneous play. A fountain / water play provides cool and amusing hot summer days. Stairs with ”sitting cubes” become inviting seating in the evening sun.

 

CATEGORY: Förslagshandling
LOCATION: Mölndal
YEAR: 2015
CLIENT: Mölndals stad