Kärdla city center

The challenge in the competition at Dagö’s main town Kärdla (Estonia), was to renew the square and create new life in the city center with, among other things, a new market hall and a new cultural center. Today, the elongated place is dominated by traffic and parking. Our proposal divides the site into a winter and summer square and creates a public environment on a human scale where culture, market and greenery meet. Our proposal Kärrdal picked up the nearby stream on the square in the form of rain gardens with alders, water play and wetland vegetation.

MARLED together with architects Bornstein Lyckefors won first prize in this general competition.

The planning of the square began in 2O17 with a dialogue process with the public and will continue in 2O18.

CATEGORY: Competition, dialouge and detailing
LOCATION: Kärdla, Estland
YEAR: 2O15 - ongoing
CLIENT: Hiiumaa vallavalitsus (municipality)
ARCHITECT: Bornstein Lyckefors